Arašídové, jinak také burákové máslo, je čím dál populárnější pomazánka, která původně pochází z Ameriky. První arašídové máslo vyráběli už Aztékové, ale ti ho nekonzumovali jako potravinu, ale používali jako lék na bolest zubů. Současnému arašídovému máslu dal podobu John Harvey Kellogg, který si v roce 1895 nechal proces jeho výroby patentovat. Na něj navázal chemik Joseph Rosefield v roce 1922, kdy proces vylepšil použitím hydrogelového oleje tak, že vznikla jemná pasta. Průmyslově byla metoda použita o šest let později, kdy se na trhu objevilo arašídové máslo Peter Pan. V roce 1932 se začalo stejnou metodou vyrábět burákové máslo Skippy, které je na trhu až do současnosti.
Základní surovinou pro výrobu arašídového másla jsou pražené arašídy, někdy také rostlinný olej a sůl. Používá se k namazání na chleba, ale je také součástí mnoha tradičních amerických receptů, například do různých sušenek a sladkého pečiva, ale také do salátových zálivek či do masitých jídel. U nás se šířeji objevilo až v posledních zhruba 30 letech, ale postupně získává stále větší popularitu.
Jednotlivé druhy arašídového másla se mohou v detailech lišit, ale u všech lze konstatovat, že obsahují velmi vysoký obsah tuků, obvykle 45 až 50 %, dále zhruba 25 až 30 % bílkovin a pětinu sacharidů. Obsah vlákniny je nižší, jen něco mezi 4 až 5 %. Obsahuje vitamíny skupiny B a dále zinek, vápník, hořčík a fosfor. Arašídové máslo má pozitivní vliv na funkci nervové soustavy a obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před projevy stárnutí. Kladný vliv mají i na léčbu některých kožních onemocnění a pomáhají i předcházet cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním.
Bohužel arašídové máslo nemůže konzumovat každý, protože arašídy patří mezi nejsilnější alergeny. U citlivých osob by jejich konzumace mohla skončit anafylaktickým šokem a dokonce i smrtí.
Pokud nejste alergičtí, je konzumace arašídového másla pro vaše tělo vhodná, ale jako u všeho, ani zde se nic nesmí přehánět. Protože je extrémně kalorické, určitě se ve větším množství nehodí pro lidi toužící zhubnout. Pokud máte kvalitní mixér, je nejlepší si ho vyrobit doma jen z arašídů a bez jakýchkoli doplňků. Když ale dáváte přednost hotovému, vybírejte si jen kvalitní arašídové máslo, nejlépe v bio kvalitě. A konzumujte ho s rozumem. Všeho moc škodí.