Po celém světě jsou vejce od nepaměti a ze všech dobrých důvodů základem snídaně. Konec konců je vejce skladem životně důležitých živin, díky čemuž jsou nedílnou součástí zdravé výživy. A pro ty z vás, kteří se bojí dopřát si tohoto energetického jídla, protože se bojíte, že to zvýší vaši váhu, pamatujte, že jedno vejce obsahuje asi 80 kalorií a asi pět gramů tuku.
Vejce jsou dobře známá bohatým zdrojem bílkovin – důležitým stavebním kamenem kostí, svalů, chrupavky, kůže a krve. Tělo používá bílkoviny ke stavbě a opravě tkání a také k výrobě enzymů, hormonů a dalších tělesných chemikálií. Bohužel, na rozdíl od tuků a uhlohydrátů, tělo neuchovává bílkoviny, a proto nemá rezervoár, který by měl čerpat, když potřebuje novou zásobu. Vejce jsou tak dokonalým zdrojem a inteligentní volbou jídla pro ty, kteří chtějí sníží příjem uhlohydrátů, aby zhubli.
Další důležitou živinou, kterou hojně najdete ve vaječném bílku, je riboflavin nebo vitamín B2. A pro všechny z vás, kteří přemýšlejí o výhodách této živiny, je Riboflavin ve vodě rozpustný vitamin, který se podílí na životně důležitých metabolických procesech v těle a je nezbytný pro normální fungování buněk, růst a produkci energie.
Žloutek, kterému se mnozí z nás vyhýbají ze strachu, je ve skutečnosti velmi zdravé jídlo, je-li konzumováno s mírou. Žloutek obsahuje hlavně 1,33 g cholesterolu na 100 g a je bohatým zdrojem vitamínů A, B, vápníku, fosforu, lecitinu a železa. Mimochodem, železo, které se nachází ve žloutku, je snadno stravitelné a asimilovatelné v těle. Podle odborníků na výživu je možné jíst jedno celé vejce každý den, aniž by došlo k poškození hladiny cholesterolu a dalších hladin tuku v krvi.
A teď pro všechny způsoby, jak je můžete jíst. Existují čtyři základní způsoby přípravy vajec:
Vařená
Pro mnoho z nás je to komfortní jídlo, které vrací báječné vzpomínky z dětství. Vaření vejce je jedním z nejzdravějších způsobů, jak ho můžete konzumovat, a je ideální volbou pro ty, kdo sledují jejich hmotnost. Chcete-li vyrobit dokonalé vařené vejce, vložte vejce se skořápkou (nejlépe při pokojové teplotě) do vroucí vody a vařte tři až 10 minut na středním plamenu. Zde je zajímavá část. Krátká doba vaření produkuje měkké vařené vejce, s tekoucím žloutkem, zatímco vaření vajec po delší dobu vám dá hezká vařená vejce, která se mohou jíst prostá, nakrájená na plátky, rozdrcená, a dokonce přidávat do různých pokrmů.
Pošírovaná
Možná jste tento termín slyšeli často a přemýšleli jste, o čem přesně je ten humbuk. Zjednodušeně řečeno, sázené vejce je vejce, které bylo vařeno tak, že je vylijete do vody. Stejně jako vařené vejce je to také metoda přípravy bez oleje.
Míchaná
Míchané vejce se slaninou, pečenými houbami, pečenými fazolemi a toastem, z čehož se nyní skládá perfektní americká snídaně. Tato příprava vajec je u dětí nejoblíbenější. K dokonalému míchanému vejci stačí rozšlehat vejce v misce a poté je nalít do horké pánve. Šlehání způsobí, že těsto bude vzdušné, což bude mít za následek lehkou a nadýchanou přípravu. Jakmile vlijete těsto do pánve, nechte jej několik sekund ztuhnout. Můžete přidat celou řadu ingrediencí, jako je jemně nasekaná zelenina, uzená masa, drcené kuře nebo sýr, čímž získáte více textury a chuti. Ty mohou být buď zamíchány do těsta nebo sloužit jako příloha.
Smažená
V neposlední řadě je to smažené vejce. Pro mnoho z nás, kteří navždy závodí s časem, je volbou pár smažených vajec zaseknutých mezi plátky chleba. Chcete-li získat dokonalé volské oka, zahřívejte olej na pánvi. Rozlomte vejce a dejte pozor, abyste žloutek nerozbili. Nechte to vařit asi pět minut. Opatrně posuňte vejce do talíře.