Chcete se zbavit kilogramů navíc? Chyť šálek černých čajů, říkají vědci, kteří zjistili, že nápoj může podporovat úbytek hmotnosti podporou růstu bakterií zvyšujících metabolismus.
Výzkumníci z University of California v Los Angeles (UCLA) zjistili, že černý i zelený čaj změnil poměr střevních bakterií u myší. Poznamenali, že procento bakterií spojených s obezitou se snížilo, zatímco bakterie spojené s chudou tělesnou hmotností vzrostly. Předchozí studie ukazují, že chemické látky v zeleném čaji, které se nazývají polyfenoly, jsou absorbovány a mění metabolismus v játrech.
Nová studie, publikovaná v European Journal of Nutrition, ukazuje, že polyfenoly černého čaje, které jsou příliš velké, aby se absorbovaly v tenkém střevě, stimulují růst střevní bakterie a tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem typu bakteriálních metabolitů, u kterých bylo prokázáno, že mění energetický metabolismus v játrech. Výsledky naznačují, že jak zelené, tak černé čaje jsou prebiotika, látky, které indukují růst dobrých mikroorganismů, které přispívají k blahu člověka, uvedli vědci. "Bylo známo, že polyfenoly ze zeleného čaje jsou účinnější a nabízejí více přínosů pro zdraví než polyfenoly černých čajů, protože chemické látky ze zeleného čaje jsou absorbovány do krve a tkání," uvedla Susanne Henningová, profesorka UCLA. "Černý čaj, prostřednictvím specifického mechanismu přes střevní mikrobiom může také přispět k dobrému zdraví a hubnutí," řekl Henning.